-
Biohiit L-Arginine Pro
499,00₺
Amino Asit
Vücudun temel yapı taşı olan proteinlerin oluşumuna yardımcı olan amino asitlerden proteinlerin yapı taşı olarak kabul edilmektedir. Vücut tarafından sindirim sırasında ayrıştırılan amino asit doğada 200 farklı çeşitte bulunmaktadır.
200 amino asit içerisinden 12 tanesini ise vücut kendi kendine üretebilmektedir. 12 tanesi dışında kalan amino asitlerinde çeşitli besinler ile vücuda alınması gerekmektedir. Ancak vücut tarafından üretilmekte olan amino asitlerde de kimi zaman eksiklik görülebilmektedir. Bu durumda vücutta eksikliği görülen amino asit çeşidinin takviye olarak alınması gerekmektedir.
Vücut tarafından üretilmekte olan amino asitler esansiyel amino asitler dışarıdan alınan amino asitler ise yarı esansiyel amino asitler olmaktadır.
Amino asit çeşitleri kırmızı et, beyaz et, balık veya soya fasulyesi gibi besinlerin içerisinde bulunmakta ve bu besinler sayesinde dışarıdan alınabilmektedirler. Ancak bazen besinler ile alınan amino asitler egzersiz gibi eylemlerden sonra vücutta eksilebilmektedir.
Esansiyel amino asitler yani vücut tarafından üretilmekte olan amino asitler şöyledir;
- İzolösin
- Histidin
- Lösin
- Metiyonin
- Lizin
- Fenilalanin
- Treonin
- Valin
- Triptofan
Yarı Esansiyel Amino Asitler
Yarı esansiyel amino asitler vücuda takviye olarak alınması gereken amino asit çeşitleri olmaktadır. Bu amino asitler besinler ile alınabildiği gibi aynı zamanda besin takviyesi olarak alınmaktadır.
Özellikle kas geliştirmek isteyen kişiler tarafından veya sürekli aktif egzersiz yapan kişiler tarafından vücut bu amino asitleri çok fazla miktarda kullanmaktadır. Bu durumda amino asit takviyesi kullanımı yaparak ihtiyaç duyulan amino asidin alınımı yapılmaktadır.
Amino asit çeşitleri şöyledir;
Bu amino asitler esansiyel olmayanlardır ve hamilelik, stres, hastalık veya travma gibi durumlardan sonra fazla miktarda tüketilirler bu nedenle de dışarıdan takviye alınması gerekmektedir.
Amino Asit Eksikliğinin Sonuçları
Vücutta bulunması gereken ancak eksik veya hiç bulunmayan her madde çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Vücudumuz bir puzzle gibidir ve herhangi bir parçası eksik olursa asla tam olarak sağlıklı sayılmayız. Bu nedenle de eksikliği görülen maddelerin mutlaka takviye edilmesi gerekmektedir.
Amino asit eksiliğinin sonuçları şöyle sıralanabilir;
- Tirozinemi
- Fenketonüri
- Nonketotik
- Homosistinüri
- İdrar hastalıkları
Amino asit yıkımında meydana gelen problemlere tirozinemi adı verilmektedir. Bu hastalık kişilerde böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma olarak meydana gelmekte ve tedavi edilmediğinde böbrek veya karaciğer yetmezliğine neden olmaktadır.
Aynı zamanda amino asitlerin yeterli miktarda olmaması sinir sistemine ve beyin fonksiyonlarına etki etmekte ve meydana fenilketonüri rahatsızlığı getirmektedir. Bu rahatsızlık kişilerde zekâ geriliğine, davranış bozukluğuna veya nöbetlere neden olmaktadır.
Glutamin Nedir?
Glutamin vücudun ihtiyaç duyduğu esansiyel olmayan amino asitlerdedir. Kaslarda en çok bulunan amino asit çeşidi glutamindir. Genellikle vücuda besinler ile birlikte alınan bu madde sporcular tarafından çok fazla kullanıldığı için vücut ihtiyaç duymaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu glutamini glutamin takviyesi kullanabilirler.
hepsiprotein.com sitesi üzerinden aromalı veya aromasız glutamin takviyesi tercih ederek satın alabilirsiniz. Bu site içerisinden aromasız veya aromalı seçenekler içerisinden NutriKing, Redup, Natural Mutation, gibi markaların seçeneklerinden size en uygun olanını tercih ederek kısa bir sürede güvenli alışveriş gerçekleştirebilirsiniz.
Arjinin Nedir?
Amino asit çeşitleri içerisinde yarı esansiyel amino asit grubunda yer alan arjinin proteinlerin yapı taşlarından en önemlisidir. Genellikle kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri veya balıklardan karşılanan bu madde düzenli spor yapan kişilerde eksikliği görülebilmektedir. Bu durumda mutlaka arjinin takviyesi kullanmak gerekmektedir.
hepsiprotein.com sitesi üzerinden arjinin satın alırken tercih edebileceğiniz markalar içerisinde NutriKing, Redup Nutrition markaları içerisinden toz veya şase formunda arjinin takviyesini ihtiyacınıza göre tercih edebilirsiniz.
Bcaa Nedir?
Yoğun antreman temposuna sahip olan sporcuların dinlenme periyotlarında sık sık kullandığı amino asit takviyelerinden birisi de BCAA olmaktadır. Izolösin, lösin ve valin amino asitlerinden meydana gelen dallı zincirli amino asit grubudur.
Bu grup vücut tarafından doğal olarak üretilmekte bu nedenle de esansiyel olmayan amino asit grubuna girmektedir. Besinlerden veya takviyelerinden vücuda alınan bu maddeyi hepsiprotein.com web sitesi üzerinden geniş ürün yelpazesi içerisinden birini tercih ederek hızlı ve kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.
hepsiprotein.com sitesinde satışa sunulan Redup BCAA Plus, NutriKing Bcaa, ve King BCAA ürünleri içerisinden aromalı veya aromasız olarak tercih edebilirsiniz.
AOL Nedir?
AOL amino asit grubu aslında kompleks amino asit ürünlerden bir tanesidir. İçerisinde arjinin, Ornitin ve Lisin amino asitleri bulunmaktadır. Özellikle ağır kas çalışması yapan kişilerde neredeyse tüm amino asitlerde eksiklik görülmektedir. Bu durumda eksikliği görülen amino asitleri kompleks şekilde vücudunuza takviye olarak alabilirsiniz.
hepsiprotein.com sitesi üzerinden AOL amino asit takviyesi satın alırken kompleks amino asit seçeneklerinden herhangi birini tercih ederek kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.
Amino Asit Takviye Kullanımı
Amino asit takviye kullanımı yaparken dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle hepsiprotein.com sitesi içerisinde yer alan geniş ürün yelpazesinden istediğiniz hızlı ve güvenilir bir şekilde alabilirsiniz. Sıvı, tablet veya toz formunda satışa sunulan amino asitlerin kullanımı oldukça basittir.
Toz formunda satılan amino asit takviyelerinin kullanımı sırasında belirli miktar suya belirtilen ölçü kadar amino asit takviyesi katılarak çalkalanmalı ve daha sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Tablet formundaki amino asitlerin tüketimi de su ile birlikte olmaktadır. Vücuda daha hızlı karışan bu formun kullanımı çok daha fazla tercih edilmektedir. Sıvı formda satılan amino asit takviyeleri ise oldukça yüksek değerlere sahiptir.
Günlük kullanım dozları formlarına ve kullanılacak amino asit çeşidine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman görüşünde kullanmaya özen gösterir.
Aynı zamanda aminoasit takviyesi kullanımı yaparken gereksiz yere takviye alınması vücutta birtakım istenmeyen olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Özellikle ağırlıklı olarak kas çalışması yapmayan kişilerin veya spor yapmayan kişilerin amino asit takviyesi kullanmaları vücuttaki protein miktarını artıracağı için kilo alımına sebep olabilmektedir.
Amino Asit Takviyesinin Faydaları Nelerdir?
Amino asit takviyesi faydaları içerisinde ilk sırada vücutta bulunmayan esansiyel olmayan amino asitlerin vücuda alımını kolaylaşmaktadır. Aynı zamanda fazla aktiviteden sonra kişilerde görülen yorgun iptal büyük ölçüde amino asit kullanımı ile azaltılmaktadır.
Aynı zamanda kas geliştirmeye fayda sağlayan amino asit takviyeleri bunun yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu protein sentezini de kolaylaştırmaktadır. Genellikle vücudun en çok ihtiyaç duyduğu amino asit türü BCAA olmaktadır.
Amino Asit Seçimi Nasıl Yapılır?
Aminoasit seçimi nasıl yapılır? Sorusu genellikle yeni spora başlamış kişiler tarafından sık sık araştırılmaktadır. Amino asit seçimi yaparken ilk olarak hangi amino asitte ihtiyaç duyduğunuzu tespit etmeniz ve daha sonra amino asit formlarından hangisini kullanacağınızı belirlemeniz gerekmektedir.
Birden fazla amino asit ihtiyacı duyan kişilerin kompleks amino asit alımı yapmaları en doğrusu olacaktır. Kompleks ürünler aynı anda içerisinde birden fazla aminoasit çeşidini bulundurdukları için tüm aminoasitleri ayrı ayrı satın almak yerine bir arada alınmakta ve bu nedenle de çok daha uygun bir maliyete sahip olmaktadır.